CSBO Kft Logo

Hírek

Nemzeti konzultáció a gyermekek megszületéséért


Ősszel újabb nemzeti konzultáció indul azért, hogy kiderüljön milyen területen várnak segítséget a családok – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Jövőnk a gyermek című konferencián.

A hazai, 37 éve tartó demográfiai helyzet, krízis olyan jelenség, amelynek megoldása az egyének kezében van - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Jövőnk a gyermek című konferencián.

Személyes közügy

Novák Katalin a kormány népesedési programját ismertetve kijelentette: a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy. Megjegyezte: Magyarországon jó a helyzet, mert a fiatalok házasságban szeretnének élni, és legalább két gyermeket szeretnének. Jellemzően nem gyermektelen életet képzelnek el. A tervekből mégsem lesznek nagy családok. Ősszel éppen ezért indul nemzeti konzultáció azért, hogy hol, milyen területen várnak támogatást a családok. 1981 óta minden évben fogy a népesség, de hat év alatt 22 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv – jegyezte meg az államtitkár. A kormány nem külső erőforrásokra szeretne támaszkodni – mondta, hanem magyar családpolitikával. Fontos, hogy a családközpontú szemlélet az élet minden területén jelenjen meg, ennek nem csak anyagi természetű eszközei is vannak. Hangsúlyozta, hogy amikor magyarságról gondolkodik a kabinet, nem állnak meg a határokon belük, babakötvénnyel és anyasági támogatása számíthatnak a határin túl született babák is. Az eredményekről elmondta: kétszeresére emelkedett 2019-ben a családok támogatása, - meghaladja a 2 ezer milliárd forintot - növekedett a születések és házasságkötések száma, és csökkent az abortuszok, válások aránya. A tervekkel összefüggésben megjegyezte: a nemzeti konzultáció arra is jó, hogy visszajelzést kapjanak, milyen úton haladjanak.

Családközpontú szemlélet

Ma már több diplomás nő van, mint férfi, ennek következménye, hogy a szakmai életükben is érvényesülni szeretnének. Tény az is, hogy sok családban szükség van a második keresetre. Éppen ezért fontos támogatni a munka-család összhangjának kialakulását, a bölcsődék fejlesztését és az atipikus foglalkoztatást. Az édesapákat is segíteni kell abban, hogy még nagyobb szerepet vállalhassanak a családi életben. Érdemi változás akkor lesz, ha a családok felelős gyermekvállalásra nevelik a gyermeküket, ezt a köznevelési rendszer is támogatja. Ezért a családbarát szemléletnek a pedagógusképzésben is meg kell jelennie.

Közös kincs

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedését és a Családokért (KINCS) elnöke arról beszélt: szeptemberre tudományos tanácskozást szerveznek a népesedésről. A szervezet feladatáról elmondta: kutatásokat folytatnak, részt vesznek a döntés-előkészítésben. Fontosnak tartják az anyagi támogatásán túl a családok lelki megerősítését. Szeretnék fenntartani Kopp Mária örökségét, és támogatják a feladatok kidolgozását, egyebek mellett a bérlakásprogramot, a lelki-egészségfejlesztést. A családok szolgálatában szeretnék végezni a tevékenységüket. Kopp Mária úgy fogalmazott: szülessenek meg a kívánt és tervezett gyermekek. Van minőségi célkitűzés is: a családok egyre jobb, harmonikus körülmények között éljenek. A család a boldogság védő alapja, egészségvédő faktor – utalt ismét Kopp Mária szavaira. Minden család más élethelyzetben van, ezért differenciát megoldásokat kell keresni. Ma 100 családnak 150 gyermeke születik, Európában egyedülálló helyzet, csak Lettország előzi meg Magyarországot. Kihívás, hogy a következő időszakban ezt miként lehet fenntartani, javítani.

Forrás: http://csalad.hu/2018/06/20/nemzeti-konzultacio-a-gyermekek-megszuleteseert