Hírek

Élmény, érték és pedagógia


Élmény, érték és pedagógia: ezekkel a jelszavakkal rendezték meg 2018. február 24-én, a Budapesti Kongresszusi Központban a Pedagógus Expót, melynek fő célja volt, hogy egy olyan napot töltsön együtt több ezer pedagógus, mely nem csupán szakmai megújulást, hanem jelentős élményt, motivációt tartalmaz. A rendezvényen előadóként jelen volt a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) „Kisgyermekkori nevelés támogatása” című kiemelt projekt szakmai vezetője, Csapóné Ferenczi Szilvia is.

Balatoni Katalin, neveléstudományi kutató, a Pedagógus Expo szervezője, a rendezvény megálmodója és a nap házigazdája a megnyitón elmondta, fontosnak tartja, hogy  alternatívákat biztosítsanak a pedagógusok számára az élmény alapú oktatáshoz, mellyel maguk is sikerélményhez jutnak, hiszen ezáltal nem csak a diákoknak válik élménnyé az oktatás, hanem a pedagógusoknak is.

A megnyitóbeszédek sorát Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes asszony kezdte és kiemelte, hogy az oktatási folyamat sikerességében meghatározó szerepet játszik a pedagógusok felkészültsége, naprakészsége és tudásuk folyamatos bővítése, ez az Expo pedig kitűnő alkalom, hogy a pedagógusok megismerhessék a szakmai innovációkat.

A konferencia megnyitóján Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a nevelésben nincs egyetlen jó válasz, nem az uniformizált iskola működik jól, hanem sokféle gyereknek lehet és kell sokféle iskolát szervezni. Ugyanakkor jól felkészült pedagógusok nélkül minden rendszer és rendelet keveset ér.

A köszöntőt Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszéde zárta, melyben kiemelte: a szakpolitika biztosítja az oktatás kereteit, de tartalommal a pedagógusok elhivatottsága, szenvedélye tölti meg. Ők állnak a felnövekvő nemzedék mögött és ők őrzik, védelmezik magyarságunkat.

A kisgyermeknevelőket szólította meg előadásával Csapóné Ferenczi Szilvia a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. „Kisgyermekkori nevelés támogatása” című kiemelt projekt szakmai vezetője. A Kisgyermeknevelés és mentálhigiénié című előadás során az érdeklődők megismerkedhettek a pszichés, mentális jóllét fogalmával, és azzal, hogy a kisgyermeknevelők jólléte hogyan járul hozzá a kisgyermekek fejlődéséhez. Az előadásból kiderült, hogy a szakember mentálhigiénéje különösen jelentős tényező a gyermekek optimális fejlődésének biztosításában.

Csapóné Ferenczi Szilvia fontos, és hiánypótló előadása rámutatott arra, hogy milyen tényezők erodálhatják a szakemberek mentális jóllétét, mely végül akár a depresszív tüneteken át kiégéshez, burnout szindrómához vezethet. Mindezt okozhatja a fokozott stressz, a magas elvárások, és a szakma társadalmi megítélése, a megbecsülés hiányának érzése is.
A szakmai fejtegetés kitért arra is, hogy hogyan lehet a mentális jóllétet fenntartani. Hiszen ez az az állapot, melyben az egyén képes produktívan dolgozni, megvalósítani a benne rejlő potenciált és hozzá tud tenni saját közösségéhez. Ehhez nélkülözhetetlen a társas kapcsolatok, a pozitív hozzáállás, a fizikai aktivitás, a megküzdési képesség, valamint az is, hogy ha szükség van rá, professzionális segítséget tudjon kérni a kisgyermeknevelő.

Az előadás fő gondolata, hogy a nevelő jólléte tükröződik a gyermekek jóllétében, ezért fontos tudatosítani, hogy a kisgyermeknevelők mentálhigiénéjének kérdése nem csak rajtuk múlik, hanem társadalmi kérdés is, hiszen a munkahely, az ellátórendszer jellegzetességei, a munkafeltételek és a munkahelyi kapcsolatok is erősen befolyásolják azt.
A kisgyermeknevelők jóllétének támogatásaként említésre kerültek az esetmegbeszélések, szupervíziók és tréningek pozitív hatásai is, a munkafeltételek megfelelő kialakítása, szervezése, valamint a társadalmi elismertség növelése mellett.

Az Pedagógus Expón csaknem 2000 látogató 28 országból vehetett részt szakmai konferenciákon, workshopokon, előadásokon, többek között olyan neves meghívott előadók tolmácsolásában, mint Böjte Csaba ferences szerzetes, Bagdy Emőke pszichológus és Szabó Péter motivációs tréner. A több mint 50 kiállító között helyet kapott a CSBO standja is, ahol értékes információkkal gazdagodhattak az érdeklődő pedagógusok és szülők egyaránt.