Hírek

„Elismerés illeti azokat, akik segítenek abban, hogy Magyarország családbarát ország legyen”


Átadták a Várkert Bazárban a Média a családért 2017-es díjakat. Élő Anita a Heti Válasz című lapban megjelent, egy tizenegy gyermeket nevelő család mindennapjait bemutató Melyik nem kellett volna? című írásáért vehette át a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin 2017. évi, Média a családért díját csütörtökön Budapesten.

Az eseményen Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége arról beszélt, hogy a család, különösen a nagycsalád olyan bástyát, védelmet jelent a szülők és a gyermekek számára egyaránt, amit semmi nem pótolhat. Azonban eljött az idő, hogy a kisgyermekes családok mellett az idősebb generációk, a nagyszülők is több odafigyelést kapjanak.

A ünnepségen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a családok évében fontos, hogy a családok a lehetőségeikről hiteles forrásból, pontosan tájékozódhassanak. Ehhez szükséges a média együttműködése is, hogy a valós tényeket közvetítsék a családok felé.

Kiemelte: elismerés illeti azokat, akik segítenek abban, hogy Magyarország családbarát ország legyen. A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól.

Novák Katalin arról beszélt: ma a hírek és álhírek, politikai indíttatásból tényszerűnek álcázott riportok miatt sok negatív megítéléssel kell szembe nézniük az újságíróknak. Olyan szakemberek, riportok kaptak ma díjat, akik nem abban bíznak, hogy nem találni kivetnivaló a munkájukban, hanem akik vállalják, hogy kiállnak a családi értékek mellett. Úgy fogalmazott: nagy szükség van az újságírókra, hiszen a támogatások akkor érnek valamit, ha az érintettek tudnak róla. Megjegyezte: a Családok Éve nem a többlet támogatásokról szó, hanem a figyelemről, a családbarát gondolkodásról. Ebben segíthetnek az újságírók.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke abból az alkalomból, hogy az idén külön kategóriában a külhoni média számára is pályázatot hirdetett az alapítvány, úgy fogalmazott: nemzetünk jövője az egész Kárpát-medencében a keresztény értékrendű családokra épülhet, akiknek példamutatását mindenkinek meg kellene ismernie. Ezt az intézet is elősegíti a maga eszközeivel. A kormány által meghirdetett Külhoni magyar családok éve elnevezésű programsorozat keretében Hit és megmaradás címmel kárpátaljai magyar nagycsaládok mindennapjait bemutató riportkötetet jelentettek meg - mondta.

Az Emmi különdíját Jobbágyi Zsófia Magyar Hírlapban megjelent Dicsérj, dicsérj, dicsérj című vezércikke kapta.

A Média a Nemzedékekért-díjat Horváth Ágnes és Horváth Szilárd, a Kossuth Rádió munkatársai, a Napközben című műsorban készült Aktív időskor című összeállításukért vehették át.

A Külhoni média a családért díjat Kiss Réka, a hirek.sk oldalán megjelenő Otthontalan memoár című írásáért kapta.

A Média a családért díj és a Média a nemzedékekért díj kategóriában közönségdíjast is választhattak a mediaacsaladert.hu honlapon szavazók. Előbbit Kozák Annamária, az Apa Akadémia című, a Katolikus Rádióban megjelenő műsoráért vehette át, utóbbit Finy Petra nyerte el, a wmn.hu oldalon megjelent Békén kell hagyni a gyerekeket című munkájával.
Az esemény záróakkordja Emmer László Képmások című fotókiállításának megnyitója volt, amelyen a Képmás magazin címlapinterjúihoz készült fotókból láthat válogatást a közönség. A kiállítás megvásárolható képeinek vételárát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek utalják a szervezők.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI / Család.hu