Hírek

Idén is kiosztották az „ÖNKÉNT JÖTTEM”-díjat


2017. december 18-án hétfőn került sor a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. „ÖNKÉNT JÖTTEM”-díjának ünnepélyes átadására, melyet a Társaság karácsonyi ünnepségén Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár nyújtott át a Sérültekért Alapítvány által az intézmény ellátottjaiból életre hívott Felhőjárók Drámacsoportjának.

A délelőtt a munkavállalók számára az önkéntesség jegyében telt, hiszen idén második alkalommal vettek részt a Biztos Kezdet Gyermekház kezdeményezésére a Kesztyűgyári Közösségi Házban létrejövő Varázslatos Karácsony című rendezvényen, és munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, és zökkenőmentes megvalósulásához. Az emelkedett hangulatú eseményen több mint 100 gyermek vett részt szüleikkel, nagyszüleikkel, akik a büfé nyújtotta karácsonyi finomságok mellett játszóházban, ugrálóvárban, vagy karácsonyi betlehemezésen, közös éneklésen és körjátékon tölthették el kellemesen idejüket. Ezt követően minden megjelent gyermeket karácsonyi ajándékkal leptek meg.

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. karácsonyi programjának folytatásaként a Társaságunk székhelyén a  munkavállalóink a Felhőjárók Drámacsoport műsorát tekinthették meg, amelynek fiatal, tehetséges, fogyatékkal élő tagjai feledhetetlen előadást varázsoltak az egybegyűlt közönség elé.

A félórás színvonalas drámajáték minden jelenlévő számára lebilincselő élmény volt, hiszen a fogyatékkal élő „színjátszók" a hétköznapi merev keretekből kimozdulva, önmagukat a legőszintébben vállalva igyekezték kifejezni érzelmeiket és megjeleníteni saját világukat a nézők számára. A színházi előadás akkor képes katarzist kiváltani a közönségből, ha az előadás hiteles, itt és most történik, és képes az érzelmek teljes átadására. Ezalatt az színdarab alatt mindez kétség kívül megtörtént, hiszen a fellépők nem egy előre megírt drámát adtak elő, hanem egy adott témakörhöz a saját megélt élményeiket és tapasztalataikat szőtték előadássá. Ezért a színpadon valódi érzelmeket láthattunk, úgymint az öröm, a bánat, vagy éppen olyan jeleneteket, amelyben a veszekedés és a kibékülés által generált érzések jelennek meg, de legfőképpen a szeretetet mint az élet legfontosabb alkotóelemét tárták elénk.

Az előadás közelebb hozta a játszókat és a nézőket egymáshoz, és ezáltal interakciót hozott létre ép és sérült ember között. Segített elfogadni és megérteni a fogyatékkal élőket, ezáltal igyekezett természetessé tenni jelenlétüket a mindennapokban. A színmű rámutatott azokra az örökérvényű értékekre, melyeket a rohanó világban gyakran elfelejtünk, és kihangsúlyozza, hogy mi a legfontosabb az életben: embernek lenni.

Mivel a csoport eddig még nem kapott díjat vagy kitüntetést a kimagasló társadalmi érzékenyítő munkájáért, a közösségi kapcsolatok, illetve a sérült és ép emberek közötti kapcsolatok erősítéséért, ezért Társaságunk úgy döntött, hogy idén őket tünteti ki az „ÖNKÉNT JÖTTEM”-díjjal, ezzel is támogatva és elismerve kiemelkedő munkájukat. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár megindító köszöntője után személyesen adta át a kitüntetést a Drámacsoportnak. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a rohanó világban, hogy figyeljünk egymásra, és az ünnepek alatt is nélkülözhetetlen, hogy azokra is gondoljunk, akiknek a biztonságos családi háttér nem adatik meg.

A magával ragadó hangulat tovább fokozódott, hiszen sor került a személyre szóló karácsonyi ajándékok átadására, melyet a Társaság szakterületei készítettek a meghívott vendégeknek, a Fogyatékosokat Segítő Református Központ gondozottjainak, akik a Tüzér utca odaadó kertészei, és a Felhőjárók Drámacsoport tagjainak. A meglepetésnek sikerült mindent elsöprő örömet okoznia mind a megajándékozottak, mind az ajándékozók számára, hiszen mi sem jobb érzés annál, ha így karácsony közeledtével az emberek szívében általunk meggyújtott öröm lángok beragyogják az estét, fényt hozva ezzel a mindennapokba is.