Hírek

Gyermekszelfik a közösségi oldalakon


Számos fiatal nincs tisztában azzal, hogy milyen következményei lehetnek a világhálón meggondolatlanul megosztott képeknek és szelfiknek. Napjaink fiataljainak mi sem fontosabb, mint az önmagukról mutatott és kialakított kép a közösségi médiában. Azonban fontos, hogy a szülők is tájékozódjanak a témában, hiszen ma már nem csak a fiatalok, de a szülők is gyakran használják meggondolatlanul a social média képmegosztó lehetőségeit.

A napjainkban felnövekvő generáció számára már magától értetődő a közösségi média tagjának lenni, hiszen beleszülettek az okos telefonok és a tabletek világába. Emellett az is természetes számukra, hogy akár néhány percenként megosszanak valami információt önmagukról. A fiatal fiúk és lányok számára nehézséget okoz körültekintően tájékozódni az internet világában, hiszen ma mindenhonnan csak az árad a felhasználókra, hogy mennyire fontos a kép alatti like-ok száma, és az éretlen, még kialakulófélben lévő személyiség számára veszélyt jelent, hogy ehhez méri saját önbecsülését. Éppen ezért kerül fel egyre több, és egyre többet megmutató kép is, mert a fiatalok igyekeznek minél jobbnak, menőbbnek tűnni. Ezzel azonban egy olyan idealizált képet mutatnak magukról, ami nem minden esetben fedi a valóságot, ezért ez az egészséges személyiségfejlődésre negatív hatással lehet, személyiségtorzuláshoz vezethet.

Az egyik legveszélyeseb jelenség a túl sok megosztás, az úgynevezett oversharing, amikor valaki minden percét azzal tölti, hogy képeket posztol magról. A veszély abban rejlik, hogy a fiatalnak nincs ideje mérlegelni, felülbírálni a megosztani kívánt fotót, így kikerülhetnek túlzottan személyes, sokat mutató, nem odaillő tartalmak is, melyekkel bárki szabadon visszaélhet.

Azzal azonban nagyon kevesen vannak tisztában, hogy azokat a képeket, amik már egyszer kikerültek az internetre, nem lehet letörölni, hiszen, ha már valaki mentette, vagy megosztotta őket, bármikor újra visszakerülhet, felbukkanhat. Akár évekkel később egy állásinterjún is okozhatnak kellemetlen perceket, de nem ritkán előfordul, hogy a túlzott képmegosztó, önmagából sokat mutató fiatal zaklatás áldozata lesz.

Mi lehet a megoldás?

Szülőként meg tudjuk tanítani gyermekinknek, hogyan választhatják ki, mit oszthatnak meg és mit nem a közösségi médiában. Ehhez csupán Peter Coe, az Aston University kutatója által kidolgozott, úgynevezett „green cross code”-ot kell használni, megtanítani. Ez egy útmutató, amit a PAUSE betűszóból alakított ki, melynek jelentése szünet.

P – permanent vagyis maradandó. Ne feledd, amit kiteszel az sokak számára látható lesz és megvan a lehetősége annak, hogy ha kitörlöd is megmarad valahol.

A – audience vagyis közönség. Mielőtt posztolsz, gondolj a közönségedre, hogyan hat ez majd rájuk, mit fognak gondolni rólad, ha kiteszed.

U – unsure vagyis bizonytalan. Ha bizonytalan vagy, kérd ki valaki más véleményét, mielőtt posztolod. Ha kapsz olyan üzenetet, képet, ami elbizonytalanít, azt is beszéld meg valaki mással.

S – stop vagyis állj! Állj meg és gondolkodj el azon, milyen következményei lehetnek az online cselekedeteidnek a saját privátszférádra vagy a reputációdra, és másokéra. Ne feledd a P. pontot!

E – end vagyis vess véget neki. Ha kényelmetlenül érint bármi feltöltött, megosztott tartalom, azonnal szállj ki és mondjad el valakinek, akiben megbízol.

Forrás: család.hu/ csbo.hu