Hírek

A gyermekek jogainak világnapja


„Az intézményekben nevelkedő fiatalkorúakat érintő veszélyek” elnevezéssel tartottak konferenciát 2017. november 20-án a gyermekek jogainak világnapja alkalmából az Országos Rendőr-főkapitányságon Budapesten.

Az eseményen az ország minden megyéjéből jelen voltak szakemberek, akik a gyermekvédelmi szakellátásban dolgoznak, illetve a rendőrség munkatársai is.

A konferenciát Dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes ünnepélyes beszéde nyitotta meg, melyben az együttműködés fontosságát hangsúlyozta a különböző gyermekvédelmi szakágak között.

Az első előadás az internet használatának fiatalokat is érintő kockázatairól szólt, amit Dr. Szabó Henrik c. r. alezredes egy szemléletes kisfimmel demonstrált, melynek címe „Say no”, vagyis „Mondj nemet” volt. A videó részletesen bemutatja, mik azok a hibák, melyeket gyakran elkövetnek a fiatal internet felhasználók, és hogyan eshetnek az online szexuális zaklatás és zsarolás áldozataivá.

Ezt követte Bíró Tímea EURES-tanácsadó előadása, melyben részletesen bemutatta az EURES Magyarország Hálózat preventív szolgáltatásait, melyek többek között a munkacélú kizsákmányolás megelőzése érdekében működnek.
Kopf Katalin „Az alapellátásban és az emberkereskedelem védett házban élő fiatalokat érintő veszélyek” elnevezésű prezentációját tárta a hallgatóság elé.

A konferencia legmeghatározóbb előadását Boglacsik Tímeától, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) irodavezetőjétől hallhatták a résztvevők. Az előadás keretein belül részletes bemutatásra került a 2005-ben létrejött OKIT, mely a kríziskezelő hálózat részeként tevékenykedik, és amely a telefonszolgálat működése mellett szoros kapcsolatban áll a kríziskezelő központokkal, valamint a titkos menedékházzal. A telefonszolgálat elsődleges célcsoportja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatai. A prezentáció kitért a telefonszolgálat feladataira is, mely elsősorban az információnyújtás és a tájékoztatás, valamint szükség esetén az azonnali kríziselhelyezés megszervezése. A Szolgálat szoros együttműködésben áll a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival az áldozatok hatékony segítése érdekében. A telefonszolgálat – ahol képzett szakemberek nyújtanak segítséget – a 0680205520-as ingyenesen hívható telefonszámon a nap 24 órájában elérhető.

Az előadás során feltárásra kerültek azok a jellemző problémák, melyekkel az áldozatok keresik fel az OKIT munkatársait. Boglacsik Tímea magával ragadó beszámolója nem csak azt szemléltette egyértelműen, hogy mennyire fontos az áldozattáválás megelőzése és az áldozatok azonnali segítése, hanem érzelemteljes előadása rámutatott arra is, hogy akár egy segítő kéz is elég ahhoz, hogy egy emberi sors örökre megváltozzon, és a pozitív jövőkép elérhető közelségbe kerüljön. Olyan impulzív esetet tárt a hallgatóság elé, mely akár egy világítótorony, ami a viharban is kitartóan utat mutat, mindenki számára követendő példának bizonyult, és megerősítésként szolgált a segítő szakmában dolgozók számára, hitet és újult erőt adva ezzel mindazoknak, akik esetleg elcsigázva éreznék magukat a szakma terhei alatt.

A szakmai találkozót Bogács Ernő az EMMI Gyermekjóléti és Gyermekvédelmi Módszertani Osztály Osztályvezetőjének „A szexuális kizsákmányolás felismerése és kezelése a gyermekvédelmi szakellátásban” című előadása zárta.