Hírek

A korai fejlesztés fontossága a Down-szindrómásoknál


Azok a gyermekek is, akik Down-szindrómával jönnek a világra képesek lehetnek teljes és önálló életet élni abban az esetben, ha a születés után rögtön megkezdik a célzott, korai fejlesztést.

Ahogy azt Kisari Károly a Down Egyesület elnöke is a csimota.blog.hu-nak adott interjújában kijelentette: „megfelelő családi háttér támogatásával, a modern egészségügy bevonásával, fejlett oktatási módszerek alkalmazásával teljes életet élhetnek, ha a környezetük tolerálja, hogy ők egy kicsit mások.” A fejlesztés 0 és 5 éves kor között a leghatékonyabb, éppen ezért is fontos a downos babák korai fejlesztése és az, hogy az integrált oktatás során együtt tanulhassanak nem downos társaikkal. Mivel a Down-szindrómás gyerekek előszeretettel utánozzák társaikat, így a korai integráció nem csak azt segíti elő, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, hanem fontos szerepet játszik a fejlődésben is.

Mi is az a Down-szindróma?

A Down-szindróma az egyik legismertebb genetikai elváltozás, kromoszóma rendellenesség, mely változó mértékű értelmi fogyatékossággal járhat.
A szindrómát a 21-es számú kromoszóma hibás sejtosztódása okozza, így a downos emberek sejtjeiben kettő helyett három található meg belőle.
Azok a gyermekek, akik így születnek, alapvetően nem betegek, de gyakran előfordulhatnak bizonyos szervi elváltozások, melyek szív, emésztési, illetve pajzsmirigy problémákat okozhatnak.

Miben más?

A Down-szindrómás babák kinézete és fejlődése eltér a nem downos társaikétól. A down-szindrómás gyermekek ugyanazokon a fejlődési szakaszokon mennek keresztül, mint nem downos társaik, azonban hosszabb idő alatt érik el ugyanazokat a szinteket. Egyes, a Down-szindrómára jellemző tünetek megfigyelhetők nem Down-szindrómás babáknál is, de a Downos babáknál jellemző, hogy egyszerre több tünet is megjelenik.

Fontos tudatosítanunk, hogy ezek a külső jegyek nem mutatják a baba képességeinek fejlettségi szintjét. A külső jegyek közé tartozhat a jellegzetes mandula alakú szem, illetve, hogy a végtagok és az ujjak rövidebbek, a kisujj rövidebb egy ujjperccel a szokottnál és befelé hajló lehet- írja a babaszoba.hu. A lábujjak is rövidebbek lehetnek, és jellemző az ún. szandálárok, amikor a nagylábujj és a következő ujj között hézag látható. A tenyéren egy keresztvonalat látunk. A Down-szindrómás baba feje kisebb és tarkójánál laposabb az átlagosnál. Kisebb a szájuk, a fülük és orruk, a fülek elállók, az orrnyergük pedig laposabb lehet. Sokszor lassabb gyarapodás figyelhető meg és alacsonyabbak kortársaiknál.
A Down-szindrómás babák között nagy egyéni különbségek vannak, sokkal nagyobbak, mint a nem downos babák között. Vannak olyan külső jegyeik, amelyek a többségüknél jellemzőek, de ők is a családtajgaikra hasonlítanak legjobban.

A szeretet forrása maga

Abban minden Down-szindrómás gyermek szülője egyet ért, hogy óriási szeretetet és érzelmi pluszt tud nyújtani egy downos gyermek. Ahogy egy nagyszülő fogalmazott a Down Baba oldalon: „Én pedig ezt mondanám annak a szülőnek, akinek a gyereke tökéletességével kapcsolatban kétségek merülnek fel: Büszke leszel. A gyereked el fog kápráztatni. Egy nap, amikor a legkevésbé várod, azt fogod érezni, hogy a szíved kinyílik, és felfedezel magadban egy olyan szeretet, aminek a létezéséről sem tudtál.”