Hírek

„Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr…”


Az esti mese a legtöbb kisgyermekes családban elmaradhatatlan része a lefekvés előtti rituáléknak, szokásoknak. Majd, ahogy a gyermekek egyre nagyobbak lesznek, ez a szokás lassan elmarad, azonban a szakemberek szerint ez minél később következik be, annál jobb.

Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos szerepet játszik a mesemondás a gyermekek fejlődésében. Ezt hangsúlyozza az amerikai, olvasást népszerűsítő nonprofit szervezet, a Reading is Fundamental (RIF) jelentése is, mely szerint ez az egyik legfontosabb dolog a gyermek jövője szempontjából, ezért nem szabad elhanyagolni.

A mesék történetei hozzásegítik a gyermekeket ahhoz, hogy könnyebben megértsék és megtanulják az általános emberi értékeket, és bővüljön a világról való tudásuk. A népmesék évezredek tudását, generációk tapasztalati esszenciáját rejtik. Ehhez a kincshez mesehallgatás közben mindenki hozzáférhet. Ezért kellen mesélnünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hiszen a gyermekek élete is tele van olyan változásokkal és élethelyzetekkel, melyeknek feldolgozásában egy jól megválasztott mese nagyon sokat segíthet. Ez lehet egy új, ismeretlen helyzet, mint az iskolakezdés, de lehet akár egy traumatikus élmény, például egy családtag elvesztése, halála. Egy gyereknek óriási szüksége van a testi és lelki közelségre esténként, hogy le tudjon záródni úgy a nap, hogy valamilyen módon feloldódjanak a frusztrációk, a félelmek és azok a traumák, amelyek egy adott napon érték. És ebben rengeteget tud segíteni a mese, a szülő, vagy a bizalmi helyzetben lévő felnőtt közelsége.

Mindamellett, a kutatók rámutattak arra is, hogy azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei rendszeresen mesélnek, fejlettebb lesz a szókincsük, és még a képes könyvek esetében is kétszer-háromszor akkora az esély arra, hogy olyan szó bukkan fel, ami nem szerepel az ötezer leggyakrabban használt között, mint amikor a szülő csak beszélget a gyermekével.

Ehhez járul még hozzá az is, hogy a kimondott szó bizonyítottan segít a gyermeknek felismerni és használni a különböző nyelvtani szerkezeteket, miközben természetesen növeli a szókincset és fejleszti a képzelőerőt is. Azonban mindezek ellenére a gyakorlat azt mutatja, hogy a mese olvasás abbamarad, mikor a gyermek megtanul önállóan olvasni. Pedig ez épp, hogy arra buzdítaná, hogy ő maga is hangosan olvasson fel. A szakemberek szerint a hangos olvasás kialakítja és ápolja benne az olvasás szeretetét, ami aztán jó eséllyel élete végéig elkíséri.

Emiatt fontos minél tovább megőrizni a mesemondás és olvasás családi rítusát.

(forrás: Család.hu, Meseközpont.hu)