Hírek

Gyermekvállalással csökkenthető a lakáshitel


A harmadik, és minden újabb kisbaba után 1-1 millió forinttal csökken a lakáshitel január 1-től a legújabb kormányhatározat szerint.

Újabb segítséget kapnak a három vagy több gyermeket vállalók, ezúttal a lakáshitelük csökkenhet – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta: a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető. A kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzálog-hitelekre is vonatkozik. Azok a családok vehetik igénybe, amelyeknél a harmadik vagy a további gyermek jövő január 1-je után születik, vagy ettől az időponttól kezdődik a várandósság 12. hete. A korábban született gyermekeknél nincsen felső korhatár, az együttlakás sem feltétel. A szülők életkorának sincs korlátja. Nemcsak a már meglévő, hanem a jövőben felvett kölcsön összege is csökken. Az intézkedésre jövő évre 17 milliárd forintot tervez a kabinet, de a keret felülről nyitott.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára pedig kijelentette: a rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzálog-hiteleknél a lakáscélú és a szabad felhasználású kölcsön esetén is igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvetteknél már csak a lakáscélú jelzálog-hiteleknél kérhető a kedvezmény. Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni, oda kell benyújtani a szükséges dokumentumokat is. A bank írja jóvá az összeget, amelyet utófinanszírozással kap meg az államtól, amely az előtörlesztés díját is átvállalja. Az igénylőnél feltétel a tiszta erkölcsi bizonyítvány és a köztartozás-mentesség.

Fontos szempont, hogy legalább 50 százalékban tulajdonos legyen az érintett ingatlanon. A hátralékos adósok is élhetnek a lehetőséggel. Ha a bank elutasítja a kérelmet, a kormányhivatalnál lehet jogorvoslatot kérni. Elmondta: évente 10-20 milliárd forintos kiadással számolnak, a pontos összeget előre nem lehet megbecsülni, mert az a családok egyéni döntéseitől függően alakul.

(Család.hu)