Hírek

Regionális konferenciákon népszerűsítették a jelzőrendszeri képzéseket


A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. „Kríziskezelő Szolgálatok Fejlesztése” elnevezésű kiemelt projektje az ország négy pontján Regionális konferenciák keretében nyújtott tájékoztatást a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok számára a legfrissebb információkról, elérhető szolgáltatásokról.

A konferenciákat Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten tartották, melyeknek célja az volt, hogy lehetőséget kínáljon a projekt tevékenységeinek mélyebb megismerésére, és informálja a   segítő szakmában dolgozókat a jövőbeli képzésről. A konferencián elhangzott, a projekt célja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak segítése, a súlyos krízishelyzetek kialakulásának megakadályozása. Mindemellett fontos, hogy a társadalom széles köre megismerje a segítségkérés lehetőségeit, a támogató szolgáltatási formákat. A projekt további célkitűzése, hogy képzések által összehangolja és elősegítse a gyermekvédelmi jelzőrendszer különböző ágazataiban dolgozó szakemberek munkáját.

Ennek elérése érdekében Boglacsik Tímea az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) irodavezetője előadásban bemutatta az OKIT működését. Elmondta, hogy a telefonszolgálat a kapcsolati erőszak és emberkereskedelem áldozatainak nyújt segítséget és elsődleges célja, hogy információt nyújtson az áldozatok számára a segítségnyújtó szolgáltatásokról, lehetőségekről. Hangsúlyozta, hogy fontos a jelzőrendszeri taggal való szoros együttműködés és a hálózati rendszer kialakítása.

A projekt együttműködő partnereként a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) helyi szolgálatvezetője tartott beszámolót a lelki elsősegély telefonszolgálatok munkájáról. Előadásában bemutatta, hogyan segítik elő a projekt fejlesztései a telefonszolgálatok hatékonyabb, korszerűbb működését és a hálózati kapcsolatrendszer kialakítását.

Téglásy Kristóf, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. „Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése projekt szakmai vezetője részletes előadásából informálódhattak a konferencia résztvevői. Elmondta, hogy a fejlesztések által workshopok, regionális konferenciák, országos konferenciák, coaching ülések és szupervíziók, valamint a 21. századi igényeket és elvárásokat kielégítő infokommunikációs fejlesztések fognak megvalósulni.

A tervezett képzések további részleteiről Szalóki Mihály a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. vezető képzésszervezője nyújtott tájékoztatást. Kiemelte, hogy a 40 órás képzés eredményeként mintegy 5.000 fő humán közszolgálati dolgozó és 250 fő pedagógus képzése és érzékenyítése fog megtörténni.

Az esemény zárásaként kerekasztal beszélgetésen a hálózat fejlesztésének lehetőségeiről oszthatták meg véleményeiket és tapasztalataikat a résztvevők.